lauantai 29. huhtikuuta 2017

Muhevat munkit



Munkkeihin tarvitset:

   1 l Munkinpaistoon sopivaa kasvisöljyä

    2 1/2 dl maitoa
    25 g hiivaa (tai kaksi pussia kuivahiivaa)
    1 kananmuna
    1 dl sokeria
    1 tl kardemummaa
    1 tl vaniljasokeria 
    n. 7 dl vehnäjauhoja
    1/2 tl suolaa
    50 g pehmeää voita tai margariinia

    PINNALLE:
    Sokeria



Liuota hiiva lämpimään maitoon ja lisää kananmuna. Jos käytät kuivahiiva, sekoita hiiva jauhoihin.

Sekoita sokeri, kardemumma, vehnäjauhot ja suola keskenään. Lisää suurin osa jauhoseoksesta taikinaan ja vaivaa taikinaa hetki.

Lisää lopuksi pehmeä rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi, lisää jauhoja tarvittaessa. Jätä taikina leivinliinan alle kohoamaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, pyörittele taikinasta pötkö ja jaa se noin 25 - 30 osaan. Pyörittele taikinapaloista pullia.
Kohota pullat leivinliinan alla leivinpaperin päällä kaikessa rauhassa.

Kuumenna sillä aikaa rasva kattilassa. Älä koskaan laita lieden lämpötilaa täysille rasvankeiton aikana. Paista n 180-185 asteisessa öljyssä... Ulkokeittiössä... Talvella... ;D

Muista pitää kattilan kansi esillä, jotta voit tarvittaessa tukahduttaa palavan rasvan. Älä koskaan heitä palavan öljyn sekaan vettä. (Olen ollut lapsena paikalla ja nähnyt että öljy syttyy vedestä palamaan entistä pahemmin!) Älä pidä liesituuletinta päällä. Jos et ole koskaan tehnyt munkkeja, tee ekat munkit sellaisen kanssa joka jo osaa...!

Nosta muutama munkki kerrallaan reikäkauhalla kattilaan. Paista munkkeja noin viisi minuuttia. Käännä munkit kerran paistamisen aikana.

Nosta munkit kattilasta reikäkauhalla lautaselle talouspaperien päälle ja pyörittele ne kuumina runsaassa sokerissa.

Voit täyttää hillotyllalla mieleistäsi hilloa, kinuskia tai cremetäytettä valmiiden munkkien sisälle... =)


(Kiertolämpöuunissa lieden sopiva lämpö oli 4 ja 5,5 välillä.
Lasermittarilla piti tarkkailla koko ajan lämpötilaa. )


2 kommenttia: