lauantai 30. heinäkuuta 2016

Gluteeniton mustikkapiirakka





 
 
200 g huoneenlämpöistä, suolaista voita 
1½ dl  sokeria     
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoa   
1  kananmuna   
0,75 dl  maitoa / kermaa     
1 tl  leivinjauhetta    
1 tl  vaniljasokeria    
 
 
Mustikkatäyte: 

n 4 dl tuoreita mustikoita   
  hieman sokeria    
hieman (n. 1 rkl) perunajauhoja 
 
 

    Sekoita perunajauho mustikoihin. 
 
(Usein mustikoita metsästä kerätessäni napsin 
joukkoon myös metsämansikoita, villivadelmia jne, 
jolloin piirakasta tulee ihanan värikäs 
ja herkullinen!) 
 
Sekoita huoneenlämpöinen voi 
kulhossa sokerin kanssa.
    Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). 

Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa;
se ripotellaan viimeiseksi piiraan päälle.

    Lisää varsinaiseen pohjataikinaan muna,
maito/kerma, leivinjauhe ja vaniljasokeri.  

Sekoita taikina tasaiseksi. 

Taikina on valuvaa tässä vaiheessa. 
    Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan
ja kaada mustikat pohjan päälle. 
 
  Ripottele marjojen päälle 
alussa sivuun jätetty taikina. 
 
    Paista 200 asteessa n. 30 min. 
 

 ______________________

Samaa ohjetta voi käyttää 
eri marjoihin
omenoihin, luumuihin, 
päärynään, jne.
________________________
 

PS: 

Jos teet ohjeella omenamurupiiraan, 
muista käyttää omenanpaloissa myös kanelia


💗 

PS: jätä nyt joku viesti, onnistuiko...




perjantai 29. heinäkuuta 2016

Sitruunamarenkipiiras




Gluteeniton
 
Pohja:
  • 100 g voita
  • 2 dl gluteenittomia jauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vettä
Sitruunakiisseli:
  • 1½ dl kylmää vettä
  • 1½ dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 25 g voita
  • 1 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 4 keltuaista
Marenki:
  • 4 valkuaista
  • 1½ dl sokeria
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi huoneenlämpöinen voi sekaan.
Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. 
 
Painele taikina mielellään irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) 
pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelta. 
Anna pohjan jähmettyä hetki jääkaapissa. 

Pistele pohjaan haarukalla reikiä. laita leivinpaperi pohjan 
päälle tiiviisti ja sen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, linssejä, riisiä tai suolaa. 

Paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilällä noin 15 minuuttia. 

Mittaa kiisselin ainekset kattilaan. Kuumenna kiisseliä koko ajan vispilällä 
sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila pois liedeltä.

Kaada sitruunakiisseli esipaistetun, hieman jäähtyneen pohjan päälle. 

Valmista marenki. Vatkaa ensin  valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri 
vähitellen voimakkaasti vatkaten. Levitä tai pursota marenki sitruunatäytteen päälle.

Nosta vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista uunin alimmalla tasolla 
noin 10 minuuttia, kunnes marenki on hieman huipuistaan ruskistunut.


Mukaeltu HS:n ruokaohjeista.