sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Omena-kauratoscakakku













 



Omena-kauratoscakakku



Taikina:
3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia
2,5 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
3-4 omenaa


Kuorrutus:
100 g margariinia
1½ dl sokeria
3/4 dl
vaaleita gluteenittomia jauhoja
1½ dl kermaa
4-5 dl kauraryynejä
1 tl vaniljasokeria


Pinnalle:
Jauhettua kanelia
(hienoa sokeria)

Kuori omenat ja paloittele ne kulhoon kuutioiksi.
Voit sekoittaa joukkoon muutaman tipan sitruunanmehua
niin omenalohkot eivät tummu.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata margariini mikrouunissa tai kasarissa liedellä.
Laita irtopohjavuoan pohjalle paperi
ja voitele vuoan reunat ja paperinen pohja.
Jauhota gluteenittomilla jauhoilla.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
Lisää sulatettu jäähtynyt margariini.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe,
ja vaniljasokeri ja lisää seos taikinaan
vuorotellen kerman kanssa.
Sekoita taikina varoen tasaiseksi kauhalla.
Kaada taikina vuokaan ja peitä pinta
omenanlohkoilla.
Paista noin 15-20 minuuttia

Valmista kuorrutus kasarissa:
Mittaa kaikki ainekset kasariin, sekoita ja kuumenna
nopeasti, varoen likaa sekoittamasta, ettei päällisestä
tule puuromaista.

Kaada ja levittele kuorrute kakun päälle ja jatka
kypsennystä, kunnes kakun pinta on sopivan ruskea.
Paiston jälkeen ripottele pinnalle kanelia.
(Ja halutessasi hienoa sokeria. )

Paiston aikana kauratoska saattaa joistakin kohdin
painua kakun sisään, mutta se kuuluu asiaan. =)


Nautitaan hieman jäähtyneenä kermavaahtohipun
tai hiukan sulaneen vaniljajäätelön kera.



PS:
Jos et halua gluteenitonta versiota,
laita taikinaan
3 dl vehnäjauhoja.
Ja kuorrutteeseen ½ dl vehnäjauhoja.


PS2:
Jos haluat pellillisen,
kaksinkertaista annosta.
Paitsi jauhoja ei niin paljoa.
Ehkä n: 2/3 jauhoja...



Tämä oma gluteeniton kakkuohjeeni pääsi mukaan Pipareista pitsikakkuun
-nimiseen leivontakirjaan, toimittanut Ulla Svensk,
Otava 2009 








-

tiistai 13. tammikuuta 2009

Mokkamarenkikakku

















(Helppo gluteeniton herkku, jos vieraasi
ei voi syödä gluteenia
ja on kyllästynyt riisikakkuihin...=) )



6 kpl kananmunan valkuaista
2 tl sitruunan mehua
3 dl sokeria
0,3 rkl Maizena maissitärkkelystä
pari murua pikakahvijauhetta

Väliin ja päälle:
Kermavaahtoa
Suklaalastuja


Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen.
Heitä kulhoon muutama pikakahvimurunen.
Lisää valkuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää sitruunanmehu joukkoon vatkauksen aikana.
Sekoita sokeri ja maissitärkkelys varovasti
valkuaisvaahdon joukkoon.

Täytä pursotinpussi taikinalla
ja pursota sillä suoraan leivinpaperille
kaksi samankokoista rinkulaa.
(Kuvan kakussa tehty vain yksi
suuri marenkilevy.)
Paista marenkeja 100 °C:n
lämpötilassa noin 1,5 tuntia.


Koristele vasta juuri ennen kuin kakku syödään...
Tämän ohjeen aromi on omakehittelyn tulosta
kahvikissa-kaudelta. =)



PS: Marenkia voi pakastaa.
Säilyy hyvin kyllä huoneenlämmössäkin esim
peltirasiassa. =)

Minttusuklaatrifle eli Pappilan hätävara, eli kartanon hätävara


















Juuttuiko kakku vuokaan? Ei hätää!
Vaikka suklaakakku jäisi
puoliksi vuokaan, siitä voi silti tehdä vaikkapa
Pappilan hätävaraa.

Murskaa kakku murusiksi ja lado kerroksittain
kauniiseen tarjoilukulhoon
kerma/vaniljavaahdon, mansikkahillon
ja banaaninsiivujen tms tuoreiden ihanien herkun kera.
Päälle vielä kerma/vaniljavaahtoa ja minttusuklaalastuja tms, vain
taivas rajana, koko komeus jääkaappiin hetkiseksi ja
eikun pöytään.

Käy loistavasti täytekakun sijaiseksi. 
Tarvittasessa gluteeniton mikäli kakusta alunperin piti tulla gluteeniton... =D


Liisa keksi, että tämähän olikin
varsinainen gourmetherkku,
eli Minttusuklaatrifle. =)
-Kiitos Liisa! =)

maanantai 12. tammikuuta 2009

Mokkamarengit














(gluteeniton)


6 kpl kananmunan valkuaista
2 tl sitruunan mehua
3 dl sokeria
0,3 rkl Maizena maissitärkkelystä
pari murua pikakahvijauhetta

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen.
Heitä kulhoon muutama pikakahvimurunen.
Lisää valkuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää sitruunanmehu joukkoon vatkauksen aikana.
Sekoita sokeri ja maissitärkkelys varovasti
valkuaisvaahdon joukkoon.

Täytä pursotinpussi taikinalla
ja pursota sillä suoraan leivinpaperille
pieniä kauniita nokareita.
Paista marenkeja 100 °C:n
lämpötilassa noin 1,5 tuntia.
Voit säilyttää taikinan joko pursottimessa
paistojen aikana tai tehdä jo kaikki marengit
pelleilleen odottelemaan paistoa.


Marenkia voi myös pakastaa.
Säilyy hyvin kyllä huoneenlämmössäkin esim
peltirasiassa. =)



Ohje on oma versio...

Mokkapalat

















  Tarvittaessa gluteeniton! 
 
Tämä on niin suuri annos, että tarvitset
leivinpellin, jonka reunojen korkeus on 5 cm.
n: 40 palaa

n: 10 dl vehnäjauhoja
tai 9,5 dl gluteenittomia vaaleita hienoja jauhoja
1 dl kaakaojauhetta
n: 2 rkl leivinjauhetta
(Tai 1 rkl leivinjauhetta ja
1 rkl soodaa)
4 tl vaniljasokeria
7-8 kananmunaa
6 dl sokeria
4 dl maitoa
400 g voita sulatettuna


Laita leivinpellille leivinpaperi...

Kuorrute:
1dl kaakaojauhetta
1 pkt tomusokeria (500g)
50 g voita sulatettuna
3/4 dl vahvaa kahvia
tilkka sitruunanmehua
(tarvittaessa hieman vettä)



Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Mittaa kuiva-aineet kulhoon.
Vaahdota toisessa kulhossa munat ja sokeri vaahdoksi.
Siivilöi kuiva-aineet munasokerivaahtoon.
Lisää maito ja rasva.
Sekoita kääntelemällä lastalla tasaiseksi
taikinaksi varoen.
Kaada taikina pellille.
Kypsennä uunissa noin 40 minuuttia.

Tästä tulee niin paksu suklaakakkupohja,
että sen voisi katkaista keskeltä ja halkaista
puolikkaat, kostuttaa ja laittaa väliin vaikkapa
appelsiini tai vadelmamarmeladia... =)

Anna hieman jäähtyä ennen kuin sekoitat
kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä seos
paistoksen päälle. Lisää halutessasi
pinnalle nonparelleja tai stösseleitä. Anna jäähtyä.
Leikkaa leivoksiksi. 





Omassa käytössä ollut ohje




Amerikkalaiset suklaamuffinssit

-

















(n. 12 kpl)


100 g voita
2,5 dl sokeria
2 isoa munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja (Tai 3,5 dl gluteenittomia jauhoja)
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
100 g tummaa suklaata

Koristeluun:
valkoista tai tummaa Fazer Minut Blockia
(kaakaojauhetta)




Rouhi suklaa.
Sekoita pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito.
Sekoita kuivat aineet keskenään
ja lisää vähitellen rasvaseokseen.
Lisää rouhittu suklaa taikinan joukkoon.
Jaa taikina isoihin, paperisiin leivontavuokiin
ja paista uunissa 200 asteessa
noin 20-25 minuuttia.

Anna jäähtyä.
Sulata Minut Block mikroaaltouunissa.
Leikkaa pieni reikä pussin kulmaan
ja pursota ohuita suklaajuovia muffinssien pinnalle.
Anna jähmettyä.

Voit lopuksi koristella muffinssit vielä kaakaojauheella.



Vinkki! Voit kokeilla reseptiä
myös vaalealla Fazer Block -suklaalla.




Alkupräinen ohje Fazerin sivuilta...


****************************

Murotaikinapikkuleivät















½ dl sokeria
100g margariinia tai voita
1 pieni muna
n:2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 ½ kanelia
2 tl vaniljasokeria

Pane uuni kuumenemaan 175 asteseen
Sekoita rasva ja sokeri tasaiseksi.
Lisää kananmuna hyvin sekottaen.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin
ja lisää jauhoseos taikinaan.


Paista pikkuleivät uunin keskiosassa noin 10 min,
kunnes sisus kypsenee ja pinta saa väriä.

Samalla perustaikinalla
voit tehdä erimuotoisia pikkuleipiä.
Esim: kauli taikina ja ota
siitä sydänmuotilla sydämiä.
Paista.
Laita jäähtyneisiin sydämiin
haluamaasi marmeladia väliin
ja paina toinen sydän päälle.
Pinnalle voit ripotella tomusokeria.

Kestävät kauankin esim peltilaatikossa.




















Voit vaihdella muropikkuleipien ulkonäköä
ottamalla joistakin pikkuleivistä vielä
pienemmällä muotilla sydämiä.
Marmeladi jää silloin hauskasti näkyviin.



Tai:
Pyörittele pikkuleivät pieniksi,
keskenään samankokoisiksi
palloiksi pellille leivinpaperin päälle.
Paista...

Sama taikina sopii esim Kaneliässiin:
Leivo taikinasta pieniä tankoja.
Pyörittele tangot kaneli-sokeriseoksessa,
ja muotoile ässiksi leivinpaperille.
Paista...



***********************

Bostonpullakakku


















Taikina:
25 g hiivaa
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
8 dl vehnäjauhoja
100 g leivontamargariinia/ tai voita

Täyte:
75 g leivontamargariinia/ tai voita
2 tl vaniljasokeria
4 tl kanelia
1 dl tomu/ tavallista sokeria
(rusinoita)

Voiteluun:
1 kpl kananmunaa
(mantelirouhetta)
(raesokeria)

Pinnalle tomusokerikuorrute

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
Lisää jauhot vähitellen ensin sekoittaen, sitten alustaen.
Lisää alustamisen loppuvaiheessa rasva.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi.
Voitele iso kakkuvuoka.

Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi
ja voitele levy pehmeällä rasvalla.
Levitä pehmeä rasva taikinan pinnalle ja
ripottele sitten pinnalle sokeri, kaneli ja vaniljasokeri
ja ehkä rusinoita, jos teillä niistä tykätään. =)
Halutessasi voit ripotella pintaan myös esim mantelirouhetta
tai joulun aikaan punaisia kirsikoita pilkottuna.

Kierrä levy rullaksi ja leikkaa mataliksi paloiksi.
Asettele palat voideltuun vuokaan melko lähelle toisiaan.
Kohota taikina peitettynä.
Voitele munalla (ja koristele halutessasi mantelirouheella ja raesokerilla.)
Paista uunin alaosassa 220 °C:n lämpötilassa noin 30 minuuttia.

Koristele jäähtynyt kakku tomusokerikuorrutteella.

Korvapuustit

















(pieni annos, kaksinkertaista tarvittaessa, jne...)

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
3/4 tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
(1 kananmuna)

Täytteeseen:

50 g margariinia tai voita
n. 1½ dl sokerikanelisekoitusta

Voiteluun:
kananmunaa

Pinnalle:
raesokeria


1. Liuota tuore hiiva kädenlämpöiseen maitoon,
jos käytät kuivahiivaa lämmitä maito hieman lämpimämmäksi.

2. Lisää taikinanesteeseen (kananmuna) suola, sokeri ja kardemumma.
3. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään jauhoja
ja lisää taikinaan.

4. Lisää jauhoja koko ajan alustaen,
älä kuitenkaan koko jauhomäärää kerralla.

5. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva
ja lisää vielä tarvittaessa jauhoja.
Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.

6. Anna kohota lämpimässä paikassa hyvin peitettyinä
kooltaan noin kaksinkertaiseksi.

7. Kauli taikina noin 30x60 cm:n suuruiseksi levyksi.
8. Levitä levylle pehmeä rasva ja ripottele päälle sokeria ja kanelia.
9. Kääri levy rullaksi, jätä saumakohta työpöytää vasten.
10. Leikkaa rullasta vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta noin 3 cm
ja kapeammalta noin 1 1/2 cm.
11. Nosta palat leivinpöydällä pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin.
Paina molemmilla peukaloilla (tai veitsenkahvalla tms) pullaa keskeltä lyttyyn.

12. Anna pullien kohota pellillä leivinpaperin päällä hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa.
13. Voitele leivonnaiset kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
14. Paista 225 asteessa uunin keski- ritilätasolla 10-15 minuuttia.








Ohje on Soppakauhan ohjeesta mukaeltu...

Kierrepuustit tai kanelipullat
















30-40 pullaa


200 g voita
5 dl maitoa
50 g hiivaa
½ tl suolaa
1½-2 dl sokeria
2 tl Kardemumma jauhettu 20 g
noin 1½ l (900 g) vehnäjauhoja

Täyte:
75-100 g voita
4-6 rkl Kanelia
n: 1½ dl sokeria

Voiteluun:
1 kananmuna
päälle mantelirouhetta tai raesokeria




VALMISTUS

Hienonna hiiva taikinakulhoon.
Sulata voi kattilassa tai mikroaaltouunissa.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Kaada tilkka maitoa hiivan joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva liukenee.

Lisää kulhoon loppu maito, sokeri, suola ja vehnäjauhot,
jätä jauhoja vähän leivontaan. Vaivaa taikinaa käsin
tai koneella, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
Kohota taikinaa liinan alla noin 30 min.


Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa joukkoon loput jauhot.
Kaaviloi taikina levyksi, koko 30x40 cm.
Levitä päälle ensin pehmeä voi kauttaaltaan
ja ripottele päälle tasaisesti sokeria ja kanelia.

Rullaa kääröksi pitkältä sivulta. Leikkaa rulla paloiksi,
leveys noin 2 cm. Aseta palat leivinpaperille uunipellille
tai paperimuotteihin leikkauspinta ylöspäin.
Kohota pullia leivinliinan alla noin 20 min.
Voitele pullat vatkatulla munalla
ja ripottele pinnalle hiukan raesokeria.
(Kuvan pullissa käytetty ihan tavallista sokeria. )
Paista uunissa keskitasolla 225 °C:ssa noin 8 min.
Jäähdytä pullat uuniritilällä leivinliinalla peitettynä.







Ohje: alunperin Santamaria, muokattu omaan käyttöön.

Ohukaiset



Letut, räiskäleet... 











 




n 3 dl gluteenittomia hienoja jauhoja
0,5 tl suolaa
5 dl huoneenlämpöistä maitoa
(jos haluat rapeita lettuja, 
korvaa puolet maidosta vichyllä!)
1-2 kananmunia
0,5 dl sulaa voita

Paistamiseen voita

Sekoita jauhot ja suola keskenään.
Lisää neste, kananmunat
ja voisula hyvin sekoittaen.
Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia.
Paista taikinasta pieniä tai isoja ohukaisia ohukaispannulla.
Paista ohukaisia muutama minuutti molemmilta puolilta.


Nauti hyvässä seurassa!






tiistai 6. tammikuuta 2009

Gluteeniton Mud Cake
















Gluteeniton mutakakku


3/4 dl vettä
150 g voita
150 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
3 kananmunaa
n: 1 dl maissijauhoja
1 tl leivinjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta


Lämmitä uuni 175 asteeseen. 


Sulata voi kattilassa ja ota pois levyltä.
Sulata suklaa paloina joukkoon.
Vatkaa sokeri ja munat toisessa astiassa
kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe
keskenään ja yhdistä munavaahtoon.
Lisää vesi taikinaan.
Kääntele voi-suklaaseos muiden ainesten
sekaan ja kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn
irtopohjavuokaan (halkaisija 22 cm).
Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.
Kakku saa jäädä tahmeaksi keskeltä.
Anna jäähtyä vuoassa ja irrota kakku.
Tarjoile esimerkiksi kermavaahdon kanssa.



PS: oikeassa ohjeessa oli jauhona vehnäjauhoja 1 dl.
Maissijauhoja laitoin hiukan vajaan desin...


Ohje kirjasesta: 12 syytä valita luomu