maanantai 3. elokuuta 2009

Kinuskikakku


















Pohjana:
perus gluteeniton kakkupohja, esim:

1 kk sokeria
1 kk kananmunia
vajaa 1 kk gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhoja
(1 tl vaniljasokeria)

PS: kahvikuppi = n: 2 dl

Kostutus:
n 2dl sokeri-sitruunamehuseosta

Täyte:
3 dl kermamaitoa
2 rkl sokeria
2 keltuaista
1½ rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria

aprikoosi-
mansikka-
tai omenasosetta

Kinuski:
4 dl vispikermaa
4 dl fariinisokeria
ripaus suolaa
valkosuklaata
1 rkl voita

Koristeluun kermavaahtoa
eli n 5 dl kermaa



Laita uuni 175 asteeseen.
Voitele ja leivitä n 24 cm irtopohjavuoka.

Vatkaa kuohkeaksi sokeri ja kananmunat
Lisää jauhoseos johon on sekoitettu
leivinjauhe (ja vaniljasokeri, joka ei
ole pakollinen mutta itse rakastan vaniljan makua=) )
Kääntele varovasti jauhot sekaisin taikinaan.

Paista n: 20 minuuttia.

Keitä kinuski jäähtymään:
Keitä paksupohjaisessa kattilassa kermaa, ripaus suolaa ja fariinisokerit täydellä teholla kunnes seos alkaa kuplia. Vähennä lämpötilaa ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitaen. Kun massa alkaa olla niin paksua, että sekoittaessa näkee pohjan, voit testata kylmässä vesilasissa, pysyykö kinuskimassatippa ehjänä vai hajoaako se. Jos kinuski jää kylmässä vedessä eheäksi, on seos valmista. Lisää kinuskiin lopuksi voita ja pala valkosuklaata maun ja leikattavuuden parantamiseksi. Sekoita voimakkaasti. Anna jäähtyä. Sekoittele jäähtyvää massaa ja testaa lämpötila. Massa saa olla melkein kylmää, ettei kermavaahtoreunus kärsi.

Keitä kermakiisseli:
kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna sekoittaen kunnes seos kiehahtaa. Vähennä lämpötilaa ja sekoita koko ajan. Siirrä saostunut kiisseli syrjään jäähtymään.


Halkaise jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
Kostuta pohjaa ja laita sille ensin jäähtynyttä kermakiisseliä, mutta ei aivan reunoille asti ja laita sitten kiisselin päälle hilloa. Toista seuraavalla kerroksella. Laita ylin kakkupohja paikoilleen. Kostuta se kevyesti.

Vaahdota kermavaahto. Peitä kakun sivut sillä ja pursota kakun päälle korkeahko reunus kinuskia varten.

Kun kinuskimassa on jäähtynyt, kaada se kakun päälle omalle paikalleen. Voit halutessasi koristella kakkua esim marsipanikuvioilla ja paahdetuilla mantelilastuilla...







Valitettavasti tämäkin kakku ehdittiin aloittaa ennen kuin se ehdittiin kuvata... =D






Ohje mukaeltu...

6 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta. Kaunis kakku.

    VastaaPoista
  2. Tosi kaunis kakku! Ja varmaankin tosi herkullista!

    VastaaPoista
  3. Iiihana! Olisinpa jauhopeukalo, mutta olen tuskin edes multasormi.

    VastaaPoista
  4. Kiitos. =)

    Tuo on kiireessä/paniikissa juhlapaikalle koristeltu, viety puolivalmiina autossa...

    Kinuski on aina ihanaa vaikka koristelu muuten ontuisikin.

    Kuvaa ei ehditty saada kokonaisesta... =)))

    VastaaPoista
  5. Huikea kakku!!
    -Ja varmasti namia... :)

    VastaaPoista
  6. Kiits Nina. =)

    Päällystin kakun niin KIIREELLÄ että siitä tului kamala.
    Tilannetta parani tosin Nunnukan ja E-ystävänsä tekemät marsipaaniruusut. =)

    Kinuskia voisi syödä vaikka paljaaltaan...;D

    No ookoo. Jäätelön kanssa ainakin.

    VastaaPoista

Kerro mitä mietit